1 - Stijl van fotograferen

Een fotograaf selecteer je best al op basis van zijn portfolio en stijl van fotograferen. De meeste fotografen trachten een eigen stijl of kenmerk te hebben in hun foto's. Dit kan door veel gebruik te maken van zwart-wit, andere belichting en/of compositie of het zit hem in de nabewerking. Het heeft geen zin om een huwelijksfotograaf in dienst te nemen waarvan je zijn stijl van fotograferen niet leuk vindt.

2 - Is er een "klik"?

Voor je een opdracht aan een fotograaf toekent is het best om met hem of haar kennis te maken. Dit laat je toe om alles in detail te bespreken en vraag gerust naar een correct prijs tijdens dit gesprek. Maar belangrijk is dat er tijdens dit gesprek een "klik" is met de fotograaf. Als je een slecht gevoel hebt of je ongemakkelijk voelt dan heb je misschien niet de juiste persoon voor je. Tenslotte gaat de fotograaf deel uitmaken van je huwelijksdag wat dus niet onbelangrijk is.

3 - Wacht niet te lang om je favoriete fotograaf te boeken

Net zoals feestzalen wacht je best niet te lang om een fotograaf te boeken. We spreken daarbij van een periode van ruim 9 tot 12 maand op voorhand. Hou er ook rekening mee dat in de periode tussen mei en september de meeste koppels gaan trouwen en deze data snel bezet zijn.

4 - Behoud flexibiliteit in je overeenkomst

Een huwelijk wordt vrij vroeg op voorhand gepland en uiteraard kan de agenda voor die dag nog wat wijzigen. Behou met je fotograaf zeker enige flexibiliteit inzake de planning en dus het aantal uren te presteren. Ook tijdens de dag zelf kan er wel eens wat vertraging optreden. Maak ook daarover goede afspraken. Niets vervelender dan een fotograaf die heel wat extra gaat aanrekenen om een half uurtje langer te werken om toch jullie openingsdans in beeld te brengen of vertrekt omdat het einde van de opdracht is bereikt.

5 - Hobby / amateur vs professionele fotograaf

Met de komst van digitale fotografie is de stap sneller gezet om een familielid of kennis in te zetten om een huwelijksreportage te maken. Daar is op zich niets mis mee maar hou toch even rekening ermee dat je mogelijks factoren meespelen voor een minder goede of, in het slechtste geval, een mislukte reportage. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ongenoegen, wrijvingen of zelfs ruzie als het misloopt.

- Heeft de amateur fotograaf een back up camera en lensen bij de hand? Een technisch defect kan steeds opduiken of een ongelukje is zo gebeurd.
- Heeft de amateur fotograaf voldoende kennis in de nabewerking van de beelden?
- Fotografen hebben dikwijls te maken met varierend lichtsterkte. Kan je amateur fotograaf hiermee vlot overweg?

Waarom niet gewoon de amateur fotograaf vrijheid laten om deel te nemen aan het feest en indien hij of zij wenst ook foto's te laten maken, samen met een professionele fotograaf? Op deze manier krijg je beelden van een andere invalshoek maar ben je verzekerd van je foto's op gebied van kwaliteit, originaliteit en nabewerking.

6 - Welk budget voorzien?

Een huwelijk kan al snel wat geld kosten en veel hangt af van je budget en wat je wenst te spenderen. Zoek een fotograaf aan een aanvaardbare prijs maar beknibbel ook niet als je fotograaf toch iets duurder is dan de concurrentie. Laat stijl en een goede samenwerking doorwegen in je keuze.
Deel dit artikel online:

Terug naar overzicht


Commentaar:Commentaren:

Nog geen commentaren gevonden.


Andere artikels

Huwelijk Sabrina & Filip

Post Image

Sabrina en Filip trouwden voor de gemeente Tessenderlo gevolgd door een ceremonie in de kerk van Paal en een fotoshoot in de Abdij van Averbode.

Bekijk

Bedankingskaartjes

Post Image

Debby en Kevin wilden mooie eenvoudige en stijlvolle bedankingskaartjes voor hun huwelijk.

Bekijk

Huwelijksuitnodigingen

Post Image

Jenny en Dieter kozen ervoor om enkele beelden te gebruiken van hun romatische 'love shoot' langs de Leie in de regio Deinze.

Bekijk