Architectuur vs vastgoed vs fine art fotografie

Wat bepaald of een foto architectuur, vastgoed of fine art fotografie is?

Architectuurfotografie en vastgoedfotografie lijken op elkaar maar er zijn genoeg verschillen als je verder kijkt. Fine art fotografie langs de andere zijde omvat veel meer creativiteit. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op de materie vanuit mijn standpunt en de verschillen bekijken.

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie is het omvatten van de visie van de architect en de project filosofie. Werken met de aanwezige horizontale en vertikale lijnen. Het project tonen op een technische en correcte manier op aangename wijze.

Voorbeeld Architectuurfotografie

In architectuurfotografie draait het om compositie. Niet alleen draait het om de focus op het lijnenspel in het gebouw maar ook om het allemaal in beeld te brengen op een technisch correcte wijze.

Het begrijpen van de filosofie achter het ontwerp kan bijdragen aan betere foto's. Je raakt meer betrokken bij het project vanachter de camera.

 

Vastgoedfotografie

Vastgoedfotografie heeft voornamelijk een commerciele insteek. Het moet de aandacht trekken van een kijker, een potentiele koper in dit geval, om de woning te bekijken en eventueel aan te schaffen. Het gaat hem over het tonen van de ruimtes, de omgeving, de atmosfeer en het tonen van het potentieel dat aanwezig is.

Voorbeeld Vastgoedfotografie

Met de breedhoeklens zal de vastgoedfotograaf de focus leggen om de eigendom volledig te tonen vanuit bepaalde hoeken. Zo wordt meer in beeld gebracht en zal het een zekere diepte geven, vooral bij interieurbeelden.

Detailfoto Vastgoedfotografie

Soms worden detailfoto's gemaakt om de sfeer te tonen of om bepaalde aspecten uit te belichten. Rekwisieten kunnen het huiselijke gevoel opwekken en tonen hoe u kunt leven in het tentoongestelde pand.

Het is tevens ook zo dat betreffende nabewerking de foto's veel commercieler gaan zijn.

Dat houdt onder andere in dat grijze saaie bewolking vaak wordt vervangen door heldere blauwe luchten met witte wolken. Helderheid speelt een heel belangrijke rol en, afhankelijk van de voorkeur, iets meer contrastrijke foto's zullen deel uitmaken van het verhaal.

 

Fine art fotografie

Fine art fotografie gaat verder dan de visie van de ontwerper en het commerciele. Het is jouw visie die belangrijk is. Het is jouw manier van kijken naar het onderwerp. Het interpreteren volgens uw normen en begrip.

Voorbeeld Fine Art Fotografie

Fine art fotografie stelt de fotograaf in staat echt creatief te zijn en zijn eigen visie te creƫren. De visie van de architect wordt op een bepaalde manier irrelevant. Aanvullende technieken zoals lange belichtingstijd of een iets andere compositie kunnen bijdragen aan het artistieke proces. Uiteraard zal de nabewerking ook een grote bijdrage leveren.

Maar je kunt ook architecturale fine art maken en de architectuur en de visie van de architect respecteren. In dat geval kunnen we spreken van architecturale fine art fotografie.

In een volgend blogartikel zal ik wat dieper op dit onderwerp ingaan en voorbeelden geven van fine art fotografie en architecturale fine art fotografie.

 

Conclusie

Er is geen vaste strak afgelijnde omschrijving van architectuur, vastgoed - of fine art fotografie. De grote lijnen liggen wel enigzins vast maar er zijn verschillende nuances in het spel.

Voor iedere fotograaf gaan de begrippen ook enigzins anders zijn. Soms kan het ook zo zijn dat een beeld zich moeilijk laat indelen in architectuurfotografie of vastgoedfotografie door de compositie, bewerking of onderwerp.

Ook zal je, door de jaren heen, je standpunt en definitie mogelijks veranderen door de praktijk en ervaring die je opdoet. Maar op zich is dat goed. Het laat je toe te groeien in je eigen proces.

 

0 Commentaren
Schrijf je commentaar

Alle velden zijn verplicht in te vullen. Je email adres zal niet getoond worden of aan derden gegeven worden.
Alle commentaren worden gecontroleerd, om online spam berichten tegen te gaan, en worden enkel getoond na goedkeuring.